TÜRKİYE'DE ENGELLİLERİN SÜRDÜRÜLEBİLİR SPOR EĞİTİMİNDE DEV ADIM:

“ÖNCÜ ANKARA: ENTEGRE ENGELLİ SPORCU DESTEK BİRİMİ” PROJESİ BAŞLADI.

Ankara Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü’nün Türkiye’de bir ilk olarak hayata geçirdiği ve Ankara Kalkınma Ajansı’nın Sosyal Kalkınma Altyapısının Güçlendirilmesi Mali Destek Programınca da desteklenen Öncü Ankara: Entegre Engelli Sporcu Destek Birimi projesi yoğun ilgiyle başladı.

Ankara Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğünün Anıttepe Tesislerinde kurulan "Entegre Engelli Sporcu Destek Biriminin" tanıtım toplantısı yapıldı. İnşaatı Ekim 2014'de başlayan ve Mayıs 2015 başında hizmete başlayan tesiste 13 spor branşında engelli bireylere randevu sistemine dayalı olarak özel eğitim almış uzman antrenörler eşliğinde birebir spor becerisi eğitimine başlanmıştır. Hizmete girmesiyle birlikte çok yoğun bir ilgi görmeye başlayan projenin yürütücüsü Ankara Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Dr. BurhanBAŞOĞLU, proje kapsamında kurulan tesisin İsveç, Almanya, Hollanda ve Norveç gibi bazı gelişmiş ülkelerde bulunmakta olup, Türkiye’de ilk kez uygulamaya aktarıldığını ve bu sayede engelli bireylerin tümüne engel durumlarının özgünlüğüne bağlı olarak özel hazırlanmış salonlarda birebir ön beceri eğitimi sunulması ve yapmak istedikleri spora ilişkin risk faktörlerinin en aza indirilerek, engellilerin profesyonel spor yaşamlarına sistematik bir altyapı çerçevesinde adapte edilmesinin amaçlandığını belirtti.

Basketbol, Voleybol, Badminton, Tenis, Masa Tenisi, Satranç, Okçuluk, Taekwondo, Judo, Cimnastik, Yüzme, Bilardo ve Temel Spor Eğitimi branşları için özel düzenlenen beceri salonlarında uzman antrenörlere ilave olarak özel eğitim uzmanı, fizyoterapist ve psikolog eşliğinde eğitimlerin sürdürüldüğünü belirten Dr. Burhan BAŞOĞLU  ilk bir ay içerisindeki başvuruların 200'e yaklaştığını ve uygulanan yeni sistemin engelli aileleri tarafından çok büyük bir memnuniyetle karşılandığını ve pilot olarak kurulan tesisin ülke genelinde yaygınlaştırılmasıyla engellilerin toplumsal yaşama katılımının en kolay sağlandığı spor eğitiminde büyük bir açılım sağlanacağını sözlerine ekledi.

Dr. Burhan BAŞOĞLU konuşmasına bu geliştirmiş olduğumuz merkezde, engellilere farklı branşlarda birebir ön beceri eğitimlerinin randevu sistemine dayalı olarak verilmesinin yanısıra, engelliler ve ailelerine psikolog, psikolojik rehberlik ve danışma, özel eğitim uzmanları ve fizyoterapist eşliğinde sosyal yaşama katılım ve ruh sağlığı alanlarında bilimsel destek ve rehabilitasyon da sağlanmaktadır diye devam etti.

Proje Koordinatörü Gazi Üniversitesi Öğr.Üyesi Prof.Dr. H. Güçlü YAVUZCAN ise, gösterdiği hassasiyet ile engellilerin spor eğitiminde önemli bir farkındalık yaşanmakta olduğunu ve sürdürülebilir yeniliklere imza atıldığını ve bu yeniliklerin yaratılmasına ve Türkiye'ye önemli tesisler kazandırılmasına yoğun destek veren Ankara Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Dr. Burhan BAŞOĞLU'na ve eğitimlerin planlanarak yürütülmesinde önemli katkı sağlayan Engelliler Şube  Müdürü  Ömer Hakan ÇOKER'e teşekkür etti.

Bu arada bu projeye destek veren Görme Engelliler Spor Federasyonu Başkanı  Sayın Abdullah ÇETİN Engelli Entegre Sporcu Destek Biriminin Açılışında, bu Projeyi Hayata geçiren Ankara Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Dr.Burhan BAŞOĞLU ve proje çalışanlarına teşekkür ederek kendilerine Plaket takdiminde bulundu.

Açılışın ardından misafirler kendileri için hazırlanan kokteyle katıldı. Günün sürprizi İl  Müdürü Dr.Burhan BAŞOĞLUnun sporcularımız için hazırladığı 1960 model arabalarla şehir turu gezisi oldu. 4 adet araba ile Anıttepe çevresinde gezinti yaptılar. Bu sürprizin sporcularımızın mutluluklarına mutluluk kattığı gözlerinden okunuyordu.